Informace o přípravě státního rozpočtu pro rok 2024

Informace od předsedy VOS ČR Petra Baierla:

Vážené kolegyně a kolegové,
dovolte mi, abych vás informoval o přípravě státního rozpočtu pro rok 2024. Včera byla do neveřejné části projednávání zákonů vložena předkládací zpráva "Příprava státního rozpočtu České republiky na rok 2024 a střednědobého výhledu na léta 2025 a 2026". V tomto materiálu mimo jiné byla uvedena věta, že se snižují výdaje na výzkum, vývoj a inovace o cca 10 % pro rok 2024. Následně se k nám dostal návrh rozpočtu pro rok 2024, které předložilo MF. V tomto návrhu - jak jsem již avizoval -  se sníží výdaje na výzkum. To znamená, že univerzity přijdou o 2,1 miliardy na výzkum, Akademie věd o 600 milionů, Technologická agentura a Grantová agentura dohromady o 1,2 miliardy. Dále MŠMT dostane asi o 29 miliard méně a v návaznosti na to, co již běží médii, posílám informativně návrh MF. Primární je excelový soubor (bližší textová zdůvodnění zcela chybí):
- list T4 - celkové výdaje. Zde je návrh snížení celé kapitoly MŠMT meziročně od 30 mld. (265 mld. 2023 na 235 mld. 2024) bez bližšího určení odkud (ale příspěvek je i zde na ráně jakožto nemandatorní výdaj).
- list T8 - výdaje na výzkum. Zde se celkový výdaje na VaV snižují meziročně 40,1 na 35,7, tj. o cca 4,4 mld. Kapitola MŠMT se snižuje o 2,1 mld. (z 16,01 na 13,9) - takové škrtání se nemůže nedotknout DKRVO, VVI či kofinancování OP JAK.

Zatím se jedná pouze o návrh MF.
Již včera jsem se spojil s ministryní pro vědu a výzkum H. Langšádlovou, která mi toto potvrdila a uvedla, že se bude maximálně snažit, aby k tomuto snížení nedošlo. Dále jsem hovořil s předsedou RVŠ a domluvili jsme se na společném postupu. Telefonicky jsem informoval i předsedu ČKR (je služebně mimo republiku) a rektorku UK. Taktéž jsem s tímto materiálem seznámil i Fórum předsedů Akademických senátů. Samozřejmě jsem v kontaktu s Františkem Dobšíkem, se kterým budeme postupovat při řešení tohoto problému. Dále jsem se pokoušel spojit i s ministrem MŠMT, ale bez úspěchu. Jeho tajemník mě ubezpečil, že toto bude ministerstvo řešit. Taktéž jsem informoval členy školského výboru a zástupce pirátů, který s tímto seznámil školskou K5.
Pokud by k tomuto návrhu došlo, tak to považuji za bezprecedentní a šílené. Jedná se o likvidaci inteligence a prosperity ČR a silně to ohrožuje existenci vysokých škol.
Určitě chceme jednat, ale řekl bych, že pohár trpělivosti je naplněn.
S pozdravem a přáním lepších zítřků

Petr Baierl

první reakci odborů na vládou představený “konsolidační” balíček a důchodovou „reformu“ budete moci vidět prostřednictvím videostreamu tiskové konference ČMKOS na těchto adresách:

  • Tisková konference se bude konat ve čtvrtek 11. května v 15 hodin.

Další články v rubrice

English ☰ Menu